Innovationspris til studerende

Esben og Mikkel

Det var en utroligt stolt lektor, Esben Stehr, som torsdag den 17. september kunne overrække Dansk El-Forbunds Innovationspris til Mikkel Bek.

Mikkel dimitterede som automationsteknolog fra FMS Fredericia i juni 2021 og er nu ansat som automationsingeniør hos Tipatek i Odense. Automationsteknologuddannelsen er en 2-årig akademiuddannelse, som udbydes på FMS gennem UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole
Diplom

Mikkels afsluttende projekt på uddannelsen havde titlen "Realtidskontrol af Universal Robots vha. PlayStation-controller," og det er dette projekt, han har fået innovationsprisen for.

Kort fortalt var Mikkel begyndt at spekulere over, hvordan man kunne optimere arbejdet med at programmere en robot-arm. Normalt navigerer man med armen ved hjælp af en computer med touch screen. Denne computer kan dog være tung at stå med i længere tid, og desuden kan der være udfordringer ved at holde øjnene på både computeren og robot-armen i løbet af programmeringsprocessen.

Derfor fik Mikkel den ide, at det ville være praktisk, hvis man kunne betjene robotten på en mere intuitiv måde med noget, mange allerede er vant til at have i hænderne, nemlig en controller fra en Playstation. At bruge en controller gjorde, at han kunne holde bedre øje med robot-armens bevægelser, fordi han ikke behøvede have øjnene på controlleren imens. Desuden kunne han også få robotten til at have mere flydende bevægelser.

Både Mikkels undervisere og også censor til eksamen var så imponerede over projektet og Mikkels arbejde, at der ingen tvivl var hos lektor Esben Stehr om, at dette projekt var så særligt, at det fortjente en indstilling.

Han indstillede derfor projektet med følgende ord:

Årsagen til, jeg gerne vil indstille Mikkel, skyldes primært kvaliteten og opfindsomheden i hans afsluttende projekt, hvor han på baggrund af nogle ergonomiske udfordringer ifm. sit arbejde med UR-robotter i sin praktikperiode, demonstrerer en innovativ tilgang til at udvikle en automatiseret løsning til at imødekomme udfordringerne ved at implementere en PlayStation controller til at navigere og positionere en UR-robot i programmeringsfasen, frem for at anvende den medfølgende teach pendant (betjeningspanel).
Udover den innovative løsning samt demonstrationen af de essentielle egenskaber, der netop efterspørges hos en automationsteknolog, er Mikkels omhyggelighed i udførslen, samt nøgternheden omkring løsningens begrænsninger og forbedringspotentialer, ligeledes prisværdig.
Ydermere har Mikkel gennem hele uddannelse været en meget ydmyg, disciplineret og reflekterende studerende og er på mange måder et fantastisk eksempel hvad de studerende kan opnå ved at være ansvarsbevidste, arbejdsomme og aktive i deres studie.

Med hæderen fulgte et diplom og en gave fra Dansk El-Forbund, som Mikkel fik overrakt foran en lille forsamling bestående af bl.a. af hans familie og hans nuværende chef. Herefter hævede gæsterne et glas bobler og hyldede det, der uden tvivl kun er starten på en lang og spændende karriere indenfor automation.

Demonstration
Mikkel demonstrerer her, hvordan en robotarm navigeres med via den medfølgende "teach pendant", som han altså i sit projekt udskiftede med en controller til en Playstation.

Under Mikkels praktik skrev UCL denne artikel om hans praktik ved Teknologisk Institut i Odense.